Medical Taping Concept

Medical Taping Concept (MTC) is een behandelmethode bij Reflex Fysiotherapie. De basis van het MTC werd in de jaren zeventig gelegd in Azië, vooral in Korea en Japan. Principes uit de chiropractie en de kinesiologie gaven aanleiding tot de ontwikkeling van een nieuwe methode, vanuit de gedachte dat beweging en spieractiviteit essentieel zijn om gezondheid te behouden of te herstellen. De achtergrondgedachte is, dat spieren niet alleen nodig zijn voor beweging, maar daarnaast ook bepalend zijn voor bloed- en lymfecirculatie en de lichaamstemperatuur. Als spieren niet goed functioneren, kan dus een scala van klachten en aandoeningen ontstaan.Voortbouwend op deze gedachte, werd een elastische tape ontwikkeld die de spieren in hun functie konden ondersteunen, zonder daarbij de beweging te beperken. Door aangedane spieren op deze manier te behandelen, wordt het lichaamseigen herstelproces geactiveerd. Tijdens de ontwikkeling van deze methode bleek al snel dat het toepassingsgebied veel ruimer was dan alleen het behandelen van spieren. Eind jaren negentig introduceerde ex-profvoetballer Alfred Nijhuis de methode in Europa. In Amerika en Azië werd toen al steeds meer gebruik gemaakt van de methode en ook in Europa won de behandelmethode al snel aan populariteit. Tegenwoordig is er een groeiende groep enthousiaste behandelaars in Europa. Diverse professionele behandelaars in Nederland en Duitsland ontdekken nog altijd nieuwe toepassingsmogelijkheden en technieken en wisselen kennis en ervaringen uit. De meer verfijnde en uitgebreide methodiek die zo is ontstaan en zich steeds verder ontwikkelt, wordt het Medical Taping Concept, MTC genoemd.
Arnoud Hoyng, Bob Pellen, Niek Janssen en Roxanne van de Rhee, Folkert Geurtz, Nienke van Roekel en Vera Tilleman zijn opgeleid om het Medical Taping Concept toe te passen.

Medical Taping Concept is dus een behandelwijze waarbij spieractiviteit meehelpt bij het herstel van blessures. Spieren verzorgen mede de toevoer van bloed en de afvoer van afvalstoffen door het lichaam. Het Medical Taping Concept gebruikt dan ook elastische tapes die spieren ondersteunen zonder ze te beperken. De normale spieractiviteit verbetert de weefseldoorbloeding en bevordert zo het herstel.

Medical taping is de langverwachte opvolger van de conventionele sporttape. Gewone sporttape heeft als doel de bewegingsmogelijkheden van een spier of gewricht te beperken. De sporttape wordt hiervoor onder druk aangebracht, dit met nadelige gevolgen voor de bloedtoevoer en lymfeafvoer. Het herstel van een blessure duurt hierdoor onnodig lang. Medical Taping maakt gebruik van elastische tape. Deze tape ondersteunt weefsels en gewrichten in hun functioneren. De bewegingsvrijheid en de doorbloeding van het weefsel blijven intact. Het Medical Taping Concept stelt u in staat op een geheel natuurlijke wijze te bewegen. En terwijl u sport of werkt, werkt uw lichaam zelf aan het herstel.

Lymf Taping is uitermate geschikt om lymfedrainage te stimuleren. De tape wordt aangebracht op het afvoergebied van desbetreffend oedemateuse ledemaat. De tape heeft dezelfde elasticiteit als de huid. Door de elastische tape met de juiste rek zo aan te brengen wordt de huid een beetje opgetild. De lymfatische afvoer wordt 24 uur per dag gestimuleerd. De tape moet worden aangelegd volgens de anatomie van de lymfebanen.

Voor meer informatie of voor het maken van een afspraak, kunt u contact opnemen met de praktijk. U kunt uw vraag ook mailen naar: info@reflex-fysiotherapie.nl.
Een interessante link is Fysiotape, daar vindt u alles over het medical taping concept.