Fysiotherapie bij kanker

Oedeemtherapeuten Roxanne van de Rhee en Claudia Holla richten zich op de behandeling van mensen die kanker hebben of hebben gehad.

Roxanne is medeoprichter van Oncologie Netwerk Overbetuwe, onderdeel van Oncologie Netwerk Midden Gelderland. Dit is een netwerk van zorgverleners die mensen met kanker en hun naasten dichtbij huis ondersteunen. Denk hierbij aan huisartsen, fysiotherapeuten, huidtherapeuten, ergotherapeuten, diëtisten, logopedisten, thuiszorgorganisaties en andere gespecialiseerde zorgverleners. Zij bieden vanuit verschillende invalshoeken ondersteunende begeleiding tijdens en na de behandeling van kanker.

De diagnose kanker wordt steeds vaker gesteld en de overleving is de afgelopen jaren dankzij de medische wetenschap toegenomen.  Door kanker en medische behandelingen (operatie, bestraling, chemotherapie, immunotherapie etc.) ontstaan onder andere problemen op lichamelijk gebied. Denk hierbij aan klachten als pijn, vermoeidheid, mobiliteitsproblemen, verminderde spierkracht- en conditie en een veranderd lichaamsbeeld voor. Daarnaast kunnen ook oedeem, littekenverklevingen of zenuwbeschadigingen ontstaan. Wanneer deze klachten behandeld worden, heeft dit zowel een positief effect op de klachten zelf als ook op de kwaliteit van leven. Dit blijkt uit de vele onderzoeken die gedaan zijn naar de effecten van bewegen op de algemene en lichamelijke klachten van kankerpatiënten.