Iedereen kan reuma krijgen, op elke leeftijd. Eén op de negen mensen in Nederland heeft een vorm van reuma. Voorbeelden van reumatische aandoeningen: artrose, auto-immuunziekten/ontstekingsreuma, jicht en osteoporose.
Reuma is een verzamelnaam voor ruim 100 verschillende aandoeningen van het bewegingsapparaat, die niet door een ongeval zijn veroorzaakt. Het bewegingsapparaat bestaat uit gewrichten, spieren, pezen en botten. Het zorgt ervoor dat het lichaam kan bewegen. Bij sommige reumatische aandoeningen zijn ook de organen betrokken. Organen zijn bijvoorbeeld longen, hart of nieren.
Bij de meeste vormen van reuma zijn de klachten goed te behandelen. Maar reuma zelf is nog niet te genezen.
Een fysiotherapeut helpt om uw klachten in kaart te brengen en analyseert wat hiervoor de beste oplossing is. Aan de hand hiervan adviseert de fysiotherapeut welke manieren van bewegen geschikt zijn. Samen met u kijkt de fysiotherapeut hoe vaak u de oefeningen het beste kunt doen en hoe u geleidelijk aan meer kunt gaan bewegen. Het helpt u beter en soepeler te bewegen om zo uw dagelijkse bezigheden te kunnen blijven doen. Daarnaast geeft de fysiotherapeut advies over uw houding, u krijgt een gezonde houding aangeleerd.Ook na een eventuele operatie kan de fysiotherapeut of handtherapeut u helpen tijdens het revalidatieproces. Kortom: heeft u een vraag over bewegen, vraag dan advies aan de fysiotherapeut.
Vera Tilleman is aangesloten bij Reumanet Nederland.