Manueel therapeut Marloes Verploegen heeft diverse cursussen gevolgd om mensen met bekkenbodemproblematiek en bekkenklachten goed te kunnen behandelen. Hoewel zij veel kennis en affiniteit heeft betreffende het bekkengebied en door het KNGF geaccrediteerde cursussen heeft gevolgd, is Marloes géén bekkenfysiotherapeut.
Mevrouw M.C.A. Koppelman (praktijk Heelsum) en mevrouw R.S. van Dieden (praktijk Valburg) zijn de bekkenfysiotherapeuten in de omgeving van Heteren.
Door Marloes gevolgde geaccrediteerde cursussen:
2016: Basiscursus Bekkenbodem
2018: Myofasciale triggerpoints in de bekken-buik-bilregio
2018: Functiestoornissen van de bekkenbodem in relatie tot de darm
2022: Functiestoornissen van de bekkenbodem in de geriatrie
De bekkenbodem is zoals het woord het zegt, de bodem van uw bekken.
De spierlagen onderin het bekken ondersteunt de blaas met de urinebuis, de baarmoeder met de vagina en de endeldarm. De bekkenbodemspieren zorgen ervoor dat urine, winden en ontlasting losgelaten of opgehouden kunnen worden. Ook hebben ze een functie bij seksualiteit. Als bekkenbodemspieren niet goed functioneren, kunnen mensen klachten krijgen zoals pijn in de onderbuik, de bekkenbodem, het stuitje of het schaambeen. Ook kunnen ze last krijgen van lage rug- en bekkenpijn.
Veel bekkenklachten zijn te verhelpen, maar met sommige klachten is het best lastig om naar een zorgverlener te gaan. Mensen schamen zich, terwijl daar geen enkele reden voor is.
Marloes helpt bij het leren herkennen, trainen en ontspannen van de spieren rondom het bekken. Zij kan u advies geven over houding, de belasting op het bekken, toiletgedrag, eet- en drinkgewoonten of ondersteunende hulpmiddelen, zoals een bekkenband.
Meer over de de bekkenbodem:
de bekkenbodem is het gebied waar u mee op een gewoon fietszadel zit.
Zadelpijn is dan ook pijn aan
uw zitbeenknobbels en/of bekkenbodem.
De bekkenbodem is niet één spier, maar meerdere spieren in meerdere lagen. Deze spieren liggen tussen uw zitbeenknobbels, onderkant van uw schaambeen en staartbotje. Het heeft de vorm van een ruit oftewel twee op elkaar gelegde driehoeken.
Mannen hebben ook een bekkenbodem! Er is maar een klein verschil in bouw tussen de bekkenbodem van mannen en van vouwen; mannen hebben een doorgang minder.