Longrevalidatie

Chronische bronchitis en longemfyseem (ofwel COPD ) zijn aandoeningen van de longen en luchtwegen, die de ademhaling verstoren. COPD-patiënten kunnen last hebben van het opgeven van overmatig slijm, kortademigheid bij lichamelijke inspanning, verminderde spierkracht en -conditie. Longrevalidatie kan helpen bij het verminderen van uw klachten en het verbeteren van uw conditie.

Voldoende bewegen biedt u veel voordelen:

*uw klachten kunnen er door afnemen;
*uw conditie wordt beter;
*u bent minder snel benauwd;
*uw dagelijkse bezigheden gaan makkelijker;
*u krijgt meer energie;
*uw botten worden sterker;
*u slaapt beter;
*u voelt zich meer ontspannen;
*uw spieren worden sterker;
*u herstelt sneller van griep of verkoudheid;
*u heeft een kleinere kans op een longaanval of ziekenhuisopname;
*u heeft een grotere kans om te blijven werken.

Als u start met longrevalidatie bij Reflex Fysiotherapie wordt u begeleid door Folkert Geurtz en Bob Pellen. De fysiotherapeut verricht tijdens de intake een uitgebreid fysiotherapeutisch onderzoek. Om uw ingangsniveau voor de revalidatie te bepalen voert hij ook een aantal testen uit. Dit zijn de 6 Minuten Wandel Test en de spierkracht test. Bij de 6 Minuten-Wandel-Test moet u in 6 minuten tijd proberen een zo groot mogelijke afstand af te leggen. Tijdens de test wordt uw hartslag en het zuurstofgehalte in uw bloed gemeten. Het doel van deze test is te bepalen tot welke lichamelijke inspanning u in staat bent. Bij de spierkrachttest wordt gekeken naar de kracht van de bovenbeenspieren en de handknijpkracht. Met de monddrukmeter wordt de spierkracht van inademing gemeten.
De uitslagen van de looptest, de spierkrachttest, monddrukmeter en andere onderzoeken geeft de fysiotherapeut inzicht in uw conditie. De testen worden tussentijds en aan het eind van de revalidatie herhaald om het effect van de longrevalidatie te meten.

Bij longrevalidatie volgt u een trainingsprogramma, dat toegesneden is op uw klachten. Hierbij traint u minimaal 3 maanden, 2 keer per week.

Tijdens de training leert u meer over de aandoening zelf, zodat u hier beter mee kunt omgaan in uw dagelijks leven.
Wij raden u aan na de trainingsperiode uw conditie op peil te houden door minimaal eenmaal per week te trainen. Uiteraard zullen wij samen met u bekijken waar en hoe u dat het beste kunt doen.

De aanmelding verloopt via een verwijzing van uw huisarts of longarts. Veel verzekeraars vergoeden geheel of gedeeltelijk (afhankelijk van uw huidige longfunctie) uw longrevalidatieprogramma. Voor patiënten met beginnende luchtwegproblemen hangt de vergoeding af van uw verzekering. Het is van belang dat u aanvullend verzekerd bent en uw polis geeft dan de totale vergoeding aan. In het geval van COPD gold 3 en 4 en ernstige gevallen van gold 2 gaat het om een chronische indicatie voor fysiotherapie, waardoor er recht is op onbeperkte behandeling vanuit de basisverzekering. De eerste 20 behandelingen komen echter wel uit de aanvullende verzekering.

Neem voor meer informatie contact op met Reflex fysiotherapie: 026-4723616 of via de mail: info@reflex-fysiotherapie.nl.