Handtherapie

Handtherapie is een manier van fysiotherapie waarbij specifieke klachten worden behandeld van de hand.
Elke dag hebben we onze handen nodig om te werken, onszelf en elkaar te verzorgen, te sporten en lief te hebben. We gebruiken onze handen om te communiceren en door te voelen geven onze vingertoppen belangrijke informatie door over de wereld om ons heen. Onze handen zijn een uniek onderdeel van onszelf.
Handen zitten vrij complex in elkaar, in een klein gebied bevinden zich veel botten, spieren, pezen, zenuwen en banden. Deze moeten op een zodanige manier samen functioneren dat we de hand moeiteloos kunnen gebruiken, zowel voor de fijne motoriek als voor het kunnen maken van een krachtige greep bij het tillen van iets zwaars. Een kleine aandoening in de handregio kan deze balans al snel verstoren en grote belemmeringen geven in het dagelijks functioneren. Handtherapie kan hiervoor de oplossing zijn.

Onze handtherapeut Jochem Brugmans heeft middels nascholing handtherapeutische kennis en vaardigheden in het complete spectrum van aandoeningen, letsels en operatieve ingrepen aan de hand, pols en onderarm en elleboog. Hij heeft de opleiding ‘Allround Opleiding Handtherapie’ (AOHT) in 2022 succesvol afgerond. Handtherapie zich richt op de gehele keten van de bovenste extremiteit, dus patroonherkenning en behandeling van schouder- en nekklachten zijn ook van belang.

Handtherapie is de behandeling van:

  • Blessure of letsel aan vinger, hand of pols bijvoorbeeld als gevolg van een breuk, peesletsel of gewricht uit de kom;
  • Klachten als gevolg van overbelasting, zoals peesontsteking ( De Quervain),
    triggerfinger, tenniselleboog;
  • Zenuwbeklemming (carpaal tunnel syndroom);
  • Gewrichtsontstekingen en slijtage (reuma of artrose);
  • Onbegrepen chronische polsklachten;
  • Revalidatie na operatie in de handregio (bijvoorbeeld Dupuytren).