Rugprogramma

Het rugprogramma is een zorgprogramma met intensieve groepsoefentherapie. Het is bedoeld voor mensen met chronische, recidiverende en/of aspecifieke lage rugpijn.

We spreken van chronische rugpijn, als u langer dan 12 weken last heeft van de pijn (let wel dat dit geen chronische indicatie is voor fysiotherapie). We spreken van recidiverend als u meer dan één episode met lage rugpijn heeft doorgemaakt.En met apecifieke wordt rugpijn bedoeld zonder specifieke, aanwijsbare lichamelijke oorzaak. Een hernia is een voorbeeld van een specifieke oorzaak.

Het rugprogramma is speciaal ontwikkeld voor mensen met lage rugpijn. Doelstelling is het verminderen van de rugpijn, het voorkomen van verdere rugklachten en het vergroten van de belastbaarheid. Dit gebeurt door middel van het verbeteren van uw spierkracht en uithoudingsvermogen. Ook besteden we veel aandacht aan het verbeteren van de manier waarop u uw dagelijkse handelingen uitvoert. Daarnaast krijgt u inzicht in uw eigen belasting en belastbaarheid. Uw kennis over lage rugklachten in relatie tot bewegen wordt uitgebreid.

De fysiotherapeut begint met een intake gesprek, het invullen van vragenlijsten en een aantal lichamelijke testen. De fysiotherapeut bepaalt of er geen belemmeringen zijn om aan het programma deel te nemen. De vragenlijsten geven inzicht in welke beperkingen u ervaart in uw dagelijks leven door de rugklachten. Met de testen wordt bepaald wat uw huidige conditie is. Op basis van de uitkomsten kan de fysiotherapeut de training goed op uw mogelijkheden en wensen afstemmen. De testen worden gedurende het programma herhaald, waarna de fysiotherapeut de resultaten en de voortgang met u bespreekt.
Het rugprogramma is dus echt een programma op maat voor u!

Wekelijks traint u in een groepje met maximaal 8 personen. Dit zijn mensen die soortgelijke klachten hebben als u. De training bestaat uit een warming-up, beweeglijkheidsoefeningen, krachttraining van de rompspieren, conditietraining, rugscholing en een cooling-down. De training duurt 1 uur. In de groep kunt u elkaar steunen, stimuleren en ervaringen uitwisselen. Naast de groepstrainingen en de individuele voortgangsgesprekken, kan er een voorlichting gegeven worden. Er komen verschillende onderwerpen rondom de rug aan bod. Denk hierbij aan belasting en belastbaarheid, tillen en uw houding. Op deze manier krijgt u meer kennis over uw rug en leert u hoe u de rug kunt ontlasten in uw dagelijks leven.

Het rugprogramma biedt één begeleide training per week. Maar om uw conditie en spierkracht te verbeteren, raden wij u aan om minimaal twee maal per week te trainen. Wij stellen u zelf verantwoordelijk om voor deze bewegingsactiviteit te zorgen. U krijgt van ons huiswerkoefeningen mee, die u gemakkelijk zelf thuis uit kunt voeren. Ook bieden we u de mogelijkheid om te komen trainen in de oefenzaal van de praktijk. Dit kan in het vrije fitness programma.

In principe duurt het gehele rugprogramma 13 weken. Echter, op basis van de regelmatige individuele evaluaties wordt bekeken of u het programma voortzet, of dat u voldoende vooruitgang heeft geboekt om uit te stromen. Wanneer de trainingen stoppen adviseren wij u om zelf verder te gaan met uw beweegactiviteiten. Wij zullen u nog even blijven volgen. Zo krijgt u twee maal een telefonisch- ofwel een e-mail-consult, ter ondersteuning van uw motivatie om zelfstandig te blijven bewegen. Na afsluiting van het programma is het mogelijk onder begeleiding verantwoord verder te sporten in de Therapeutisch Actief groepen.

U kunt zelf besluiten om zich aan te melden voor het rugprogramma. Ook is het mogelijk dat uw arts of specialist u verwijst, maar dit hoeft dus niet persé. Veel zorgverzekeraars zien het belang in van beweegprogramma’s. Zij vergoeden dan het gehele programma of een deel ervan. Raadpleeg uw polisvoorwaarden om te zien hoe dit in uw polis geregeld is. U kunt ook contact opnemen met de praktijkmanager van Reflex met uw vragen hierover. De kosten voor de Vrije Fitness en het Therapeutisch Actief programma kunnen niet vergoed worden en komen altijd voor eigen rekening.